Vijf opkomende trends in recruitment
16 mei 2023 

Vijf opkomende trends in recruitment

In de 10e ย aflevering van de Grip op Recruitment podcastย deelde Peter Boerman, hoofdredacteur bij Werf&, zijn inzichten over de belangrijkste trends in de recruitmentmarkt. In dit artikel bespreken we vijf van deze trends die volgens Boerman de recruitmentsector de komende jaren zullen beรฏnvloeden.

๐Ÿ“ˆ De opkomst van skills

Volgens Boerman is de opkomst van skills als belangrijke factor in het recruitmentproces een belangrijke trend. Recruiters zullen steeds meer aandacht besteden aan de vaardigheden van kandidaten in plaats van zich alleen te richten op hun cv's en motivatiebrieven. Dit betekent dat recruiters andere manieren zullen moeten vinden om de skills van kandidaten te beoordelen en valideren ๐Ÿ”.

๐ŸŒ Skills paspoorten en gevalideerde vaardigheden

Er is een groeiend aantal initiatieven die proberen een "skills paspoort" te creรซren, waarin kandidaten hun vaardigheden kunnen aantonen en valideren โœ…. Deze initiatieven hebben echter nog geen uniforme oplossing gevonden. Samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder de overheid, kan helpen bij het ontwikkelen van een gestandaardiseerd systeem voor het valideren en erkennen van vaardigheden.

๐ŸŒˆ Het belang van diversiteit en inclusie

Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid worden steeds belangrijker in het recruitmentproces. Bedrijven zullen zich meer moeten inzetten om een inclusieve werkomgeving te creรซren en gelijke kansen te bieden aan alle kandidaten. Hoewel er wetsvoorstellen en overheidsinitiatieven zijn om dit te bevorderen, is er nog steeds veel ruimte voor verbetering ๐Ÿš€.

๐Ÿšช Open hiring en drempelvrije werving

Er is een groeiende interesse in open hiring en drempelvrije werving, waarbij bedrijven kandidaten aannemen zonder een uitgebreid sollicitatieproces ๐Ÿ“‹. Hoewel dit nog niet op grote schaal gebeurt, zijn er enkele succesvolle voorbeelden te vinden bij bedrijven zoals Jumbo ๐Ÿ›’ en Laplace ๐Ÿฝ๏ธ. Deze trend zal waarschijnlijk verder groeien naarmate meer bedrijven de voordelen van open hiring en een gelijkwaardig selectieproces inzien ๐Ÿ‘€.

๐Ÿค– De rol van AI en technologie in recruitment

Hoewel AI en technologie al een rol spelen in recruitment, is er nog veel potentieel voor verdere ontwikkeling en integratie van deze technieken ๐Ÿ’ป. Boerman gelooft dat de impact van AI op korte termijn wordt overschat โฑ๏ธ, maar dat het op lange termijn een aanzienlijke impact kan hebben op de manier waarop recruiters kandidaten vinden, beoordelen en aannemen ๐ŸŒŸ.

De recruitmentsector staat voor een aantal veranderingen en uitdagingen ๐Ÿ˜ฎ. Volgens Peter Boerman zullen trends zoals de opkomst van skills ๐Ÿ“ˆ, de ontwikkeling van skills paspoorten ๐Ÿ“œ, diversiteit en inclusie ๐ŸŒ, open hiring ๐Ÿšช en de rol van AI ๐Ÿค– in recruitment de komende jaren steeds belangrijker worden. Om succesvol te blijven in deze veranderende markt, moeten recruiters zich aanpassen aan deze trends en zichzelf continu blijven ontwikkelen ๐Ÿง . Het investeren in technologie ๐Ÿ’ป en het stimuleren van een inclusieve werkomgeving ๐Ÿค— zullen cruciaal zijn om talent aan te trekken en te behouden, en om bedrijven concurrerend te houden in de toekomst ๐Ÿ”ฎ.

Over de schrijver
Reactie plaatsen